din istoria Frantei

Azi, despre Franta.
Dupa cum va spuneam, daca vreti date precise, cautati pe wiki. Aici va urma istoria aproximativa si tendentioasa (pentru ca m-au enervat) a marelui popor prieten.
Asadar, istoria relevanta a Frantei incepe, asa cum ii sade bine unui popor mandru, cu o infrangere catastrofala (Vercingetorix vs Cezar, cativa ani BC). Fiind vorba despre o infrangere in fata romanilor, am putea sa ii iertam, dar trebuie remarcat ca:
germanii si britonii nu prea au fost cuceriti (primii chiar din contra)
Cezar l-a batut pe Verci in conditiile in care era outnumbered si inconjurat (damn!!!).
La fel ca la daci, d-aici incolo incepe formarea poporului francez.
Sarim nitel si ajungem la Carol cel Mare. Asta s-a batut cu toata lumea, si in general i-a cam facut zob pe toti (probabil ma-sa era germanca). A avut un mic „hac” la intoarcerea din Spania, cand sarazinii i-au macelarit arierigarda, si odata cu ea si floarea nobilimii franceze. Partea buna e ca de-aici a reiesit balada „Roland”
sarim nitel si ajungem la Guillaume. Unii ii zic Wilhelm cuceritorul. Prima si ultima data cand francezii i-au batut pe englezi la ei acasa (includem si fotbalul, cred). dar, my god, it was such a close one… Adica, Mr. G a debarcat in Anglia, in timp ce Harald, regele saxon tocmai se batea cu vikingii. Dupa ce a terminat cu ei, numitul H s-a grabit sa il intampine pe Mr. G (fara sa se gandeasca la ce spusese marele Sun Tzu, de care nici nu auzise). Din acest motiv, precum si din cauza ca arcasii erau obositi, a pierdut batalia, Anglia si viata.
Continuarea, in numarul urmator

4 Comments


  1. desi e vorba de francezi,vad ca lumea tot discuta de un chinez (poftim cultura), despre care vreau si eu sa te intreb: asta-i frate cu Lao Tzu aka Lao Tze?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *