suntem pui de daci, dar cine erau dacii?

am citit un articol pe net al unui individ cam sarit de pe fix. se da istoric, are o fundatie „dacia-nu-stiu-cum” da’ nu il ia nimeni in serios. Ce zicea el in articolul ala era la fel de logic ca orice SF asimovian, dar la fel de neverosimil. Daca vreti sa cititi articolul original il gasiti pe undeva, dar o sa va zic ce am inteles eu…
Cica, in 105-106 romanii au cucerit Dacia. au transformat-o in provincie, au luat femeile vaduve de neveste, si-au impus cultura si civilizatia si limba superioare, si, dupa ceva timp de dospeala a aparut poporul roman. Asta am invatat noi la scoala.
Privind nitel mai adanc, incepem sa ne punem niste intrebari: in primul rand (si cel mai important), cum naiba „ti vediamo domani” inseamna „te vedem maine” (seamana, nu?) in romana, iar in engleza inseamna „we see you tomorrow”? A, e din cauza ca romanii si-au impus limba la noi, iar la englezi nu; pai n-or fi avut timp, daca au stat putin in anglia. Da, numai ca nu! La englezi stapanirea romana a durat vreo 500 de ani, la daci numai vreo 100 si ceva. Hmmmm…
Hai sa zicem ca in Dacia au venit unii care aveau talent de profesori de latina (stai pe spate si las-o doar pe ea); problema e ca ei nu prea stiau latina. Pentru ca la noi nu au venit legiuni de „italiano vero” de la Roma, ci niste „romani” din Siria si alte provincii care stiau o latina invatata asa, cam ca fotbalistii. Si cu toate astea, limba noastra actuala se aseamana cu latina „literara”, nu cu vreo pasareasca latinizata pe care o vorbeau aia.
Si acum, alta chestie interesanta – imaginati-va scenariul: razboi – dacii pierd – barbatii sunt facuti tocanita, luati sclavi, etc – vin barbatii fantastici, cuceritorii, cu telefoane, masini, par gelat. De-aici incolo, femeile dace, nu numai ca nu ii oamoara pe ascuns, sau ii otravesc, etc. (doar le-au omorat sotii, tatii, fratii, etc.) da’ se si arunca pe ei, le toarna la plozi, si in numai 4 generatii (100 si ceva de ani) ii invata pe toti latina (numai latina, de parca conceptul de „limba materna” inseamna limba de-o vorbeste tac-tu si te invata ma-ta) de nu mai ramane nimic din limba daca.
Rezumat „for dummies”: romanii ii bat pe daci. dacii sunt omorati. dacele se combina instant cu romanii, le toarna la plozi pe care ii invata numai limba tatilor lor. intamplator limba tatilor lor nu este latina, ci orice altceva. Cu toate astea, copii invata latina. Stupid, nu?
Booon, sa vedem ce se intampla altundeva/candva. La englezi, in 400 de ani de colonizare nu se lipeste nimic. la francezi si spanioli se lipeste, dar in mult mai multi ani, si ceva mai putin decat la noi. In Asia, nimic. In Tracia, mai nimic. La noi, peste vreo 1000 de ani, vin ungurii in Ardeal, unde stau vreo 700 de ani. Daca citesti istoria lor, cam tot la fel s-a intamplat: ne-au omorat pe toti, si ne-au impus cultura lor superioara. Zau?
Deci in 150 de ani dacii s-au latinizat, iar in 700 de ani romanasii nu s-au ungurizat.Da’ cum s-o fi facut de-au rezistat?

Si-acum, bomboana de pe tort:
za zicem ca asa o fi. poate ca sunt eu rau si aia chiar stiau sa colonizeze, iar dacele erau niste nimfomane amnezice fertile si care isi stiau interesul (sa invete asta micu’ latina ca poate ajunge scrib la Roma). Dar de ce vorbesc moldovenii romana? Cum dracu’ femeile dace din zona Husiului,si-au latinizat plozii, cand sotii lor erau bine mersi niste daci? Noi ne inchipuim ca Traian a cucerit intreaga zona locuita de daci (cam cum ar fi ce e azi Romania mare), dar de fapt este vorba doar de Banat, Oltenia si o parte din Transilvania. Si restu’? Restu’ de ce vorbim aceeasi limba? ce s-a intamplat in creierele dacilor liberi de au trecut instant (in 100 si ceva de ani) la latina?
Raspunsul pare logic, si totusi e nebunesc: dacii VORBEAU deja latina. Mai mult, nu o vorbeau ca „limba a doua”, ci era unica limba… este singura explicatie care sta in picioare in conditiile de mai sus. D-aia nu exista nimic scris in „limba daca”… pentru ca limba daca nu exista…

Probabil ca exista o explicatie logica pe care eu nu mi-o mai amintesc.

5 Comments


  1. am zis amnezice… e adevarat ca oamenii traiau putin pe vremea aia, dar nu cred ca e posibil ca aceleasi femei care omorau cu zambetul pe buze prizonierii romani (dacii s-au luptat cu romanii si inainte de de cele doua razboaie) cu nici 15 ani inainte sa fi fost mame de copii cu tati romani. nu se explica decat prin amnezie

  2. Pai adica dacii au cucerit romanii, si pe aia de prin Italia si Franta? Si tracii? Noi vorbim daca, traca sau patraca?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *